Premium content ophalen

In de laatste minuten voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om rustig te blijven. Door stress kun je minder helder denken.

Kom ruim op tijd voor de afspraak, maar ga nog niet meteen naar binnen. Wees vriendelijk tegen alle receptionisten en beveiligers.

Bedenk een of twee dingen die over jou moeten blijven hangen. Ga niet tot het laatste moment antwoorden oefenen.

Check geen nieuws meer of berichten op sociale media. Concentreer je op je houding, haal adem en denk aan vrolijke dingen.

De laatste 15 minuten voor een sollicitatiegesprek kunnen zenuwslopend zijn.

Mensen die op zoek zijn naar een baan weten nooit zo goed wat ze moeten doen met die tijd, maar experts raden aan dat je in de spiegel kijkt en diep ademhaalt, of iets anders doet waardoor je geconcentreerd raakt en rustig blijft.

“Deze 15 minuten geven je de kans om met de juiste mindset het gesprek in te gaan. Ze kunnen zorgen dat je je met de juiste energie en concentratie richt op degene die je gaat spreken, wat je wilt dat ze van je onthouden en wat je zelf wilt vragen”, zegt loopbaanexpert Deborah Shane.

Dit zijn 11 dingen die je het beste kunt doen in de 15 minuten voor een sollicitatiegesprek:


Blijf rustig

Foto: Dmitry Smirnov/Strelka Institute/Flickr

Als je gestrest raakt, maakt je lichaam stresshormonen als cortisol en adrenaline aan. Afhankelijk van hoe erg de stress is, wordt je denkvermogen daardoor aangetast, zegt communicatiecoach David Parnell.

“Rustig blijven in de minuten voor het sollicitatiegesprek is noodzakelijk om die hormonale elixer te voorkomen en je geest helder te houden”, zegt Parnell.

Loopbaancoach Anita Attridge zegt dat rustig blijven voor en tijdens het sollicitatiegesprek er ook voor zorgt dat je beter luistert en je geconcentreerd blijft op hoe je het best alle vragen kunt beantwoorden.


Kom ruim op tijd, maar ga nog niet naar binnen

Foto: Scott Olson/Getty Images

Er is weinig erger dan te laat komen voor je sollicitatiegesprek, dus kom altijd op tijd. Maar ook niet meer dan 10 minuten te vroeg.

Als je toch vroeger bent, wacht dan in je auto of een café vlakbij. Te vroeg binnenkomen kan onnodig druk zetten op je potentiële nieuwe werkgever en daarmee kan het gesprek verkeerd beginnen, zegt Parnell.

De in Philadelphia gevestigde loopbaancoach Rita Friedman is het daarmee eens: “Het kan overkomen als een soort verplichting voor degene die jou ontvangt. Dat hij of zij zich opgejaagd voelt om snel af te maken waar degene mee bezig is.”


Wees vriendelijk tegen alle receptionisten en beveiligingsmedewerkers

Foto: ALPA PROD/Shutterstock

Als je de wachtruimte van het kantoor binnenkomt, zo’n 10 minuten voor aanvang van je sollicitatiegesprek, vergeet dan niet om aardig te zijn tegen de receptionist, de beveiligingsmedewerker en wie er verder ook maar aanwezig is.

“Het is waarschijnlijk dat de manager die moet beslissen informeert hoe jij je gedragen hebt”, zegt Friedman.

Het is trouwens nog beter om altijd en overal vriendelijk te zijn.


Bedenk een of twee dingen die over jou moeten blijven hangen

Foto: WOCinTech Chat/Flickr

Wat maakt jou anders dan de andere sollicitanten en weet je waar het bedrijf naar op zoek is? Projectmanagement, communicatieskills of andere kwaliteiten waarmee je je kunt onderscheiden?

“Focus op bepaalde eigenschappen die belangrijk zijn om over het voetlicht te brengen is een slimme manier om het sollicitatiegesprek te benaderen”, zegt Shane.


Stop met oefenen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Je kunt het laatste kwartier beter niet gebruiken om je té goed voor te bereiden en je antwoorden te oefenen, omdat die daardoor ingestudeerd gaan klinken en niet authentiek overkomen.

“Je wilt alles onder controle hebben, maar vergeet niet dat het sollicitatiegesprek ook echt een gesprek is. Vertrouw erop dat je weet wat je weet en dat het gesprek zich als vanzelf zal ontwikkelen”, zegt Shane.


Haal adem

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Ben je zenuwachtig? Doe ademhalingsoefeningen. Dat helpt ook bij de eerste tip: rustig blijven.

“Tellen terwijl je ademhaalt is een van de belangrijkste technieken om je zenuwen onder controle te krijgen”, zegt Parnell. “Concentreer je simpelweg op je ademhaling en tel tot 10 bij het uitademen en blijf dat herhalen.”


Concentreer je op je houding

Foto: Samantha Lee/Business Insider

Wees je bewust van je houding. Rechtop zitten, oogcontact houden en zo min mogelijk stopwoordjes gebruiken zorgt ervoor dat je professioneel en met veel zelfvertrouwen overkomt, stelt Fran Hauser, schrijver van The Myth of the Nice Girl.

“Je straalt meer zelfvertrouwen en evenwichtigheid uit”, voegt Friedman daaraan toe.

Erin Brodwin van Business Insider beschreef eerder al eens wat een goede zithouding is:

Ga allereerst aan het uiteinde van je stoel zitten, vertrouw niet op je rugleuning. Ontspan je lichaam en probeer rechtop te gaan zitten, waarbij je zo goed mogelijk de natuurlijke kromming van je rug aanhoudt. Na een paar seconden laat je die houding iets los.

Zorg ook dat je voeten plat op de grond staan en je schouders ontspannen zijn.


Check geen nieuws, e-mail of sociale media

Foto: LStockStudio/Shutterstock

Dit is niet het moment om het laatste nieuws over de politiek te lezen of te facebooken.

Je zou iets kunnen horen of lezen dat je raakt, zegt Shane. Dat leidt af en daardoor kun je je rust en zelfvertrouwen kwijtraken.


Werp even een blik op je aantekeningen, maar ga geen extra dingen meer opzoeken

Foto: Gleb Leonov/Strelka Institute/Flickr

Alle research en voorbereiding moet al achter de rug zijn. Als je aantekeningen voor jezelf hebt gemaakt, is dit een goed moment om daar nog even kort naar te kijken.

“Maar dit is niet het moment om nog even snel op je telefoon de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf op te zoeken”, zegt Friedman. “Op het laatste moment een snelle blik werpen op een groot aantal projecten kan ertoe leiden dat je belangrijke informatie verkeerd interpreteert.”


Ga voor de spiegel staan

Foto: jesterpop/Shutterstock

Duik nog even een toilet in of een kledingzaak vlakbij om in de spiegel te bekijken hoe je eruitziet. “Je kan helemaal tot in de puntjes verzorgd je huis hebben verlaten, maar toch als een halve zwerver aankomen”, zegt Friedman.

Dit is ook een goed moment om je handen te wassen en nog even te controleren of je vingernagels schoon zijn. Als je makkelijk zittende schoenen hebt aangetrokken en die nog wilt verwisselen, moet je dat nu doen en niet pas als je al bij het kantoor bent.


Denk aan vrolijke dingen

Foto: Mikhail Goldenkov/Strelka Institute/Flickr

Dit klinkt misschien cliché, maar aan vrolijke dingen denken zorgt ervoor dat je lacht en je goed voelt. Zo ga je met de juiste instelling het sollicitatiegesprek in. Een lach doet wonderen voor de manier waarop je overkomt.

Jacquelyn Smith heeft bijgedragen aan een eerdere versie van dit artikel.

LEES OOK: De 44 moeilijkste sollicitatievragen die je kan verwachten als je gaat solliciteren bij Apple

Premium content ophalen